Bu yazının içinde neler var?
Yeni bir başlangıcı temsil eden taşınma; heyecan verici olduğu kadar, aynı anda birden fazla konuyu düşünmeyi ve detaylı plan yapmayı gerektirdiği için biraz stresli olabilir.
Ne var ki taşınma öncesinde tüm ayrıntıları iyice düşünüp sürece hakim olduğunuzda ve doğru planlama yaptığınızda hiçbir sorun yaşamadan yeni evinizdeki huzurlu hayatınıza adım atabilirsiniz.
Taşınma sürecinizi kolaylaştıracak tüm detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Yeni Eve Taşınmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Taşınmadan önce iyi bir planlama yapmak ve bazı önemli noktaları göz önünde bulundurmak taşınma sırasında ve sonrasında herhangi bir sorun yaşamamak adına oldukça önemlidir.
-
Nakliye Firmasının Seçimi
Nakliye firması seçmeden önce firmadan beklentilerinizi ve bütçenizi belirlemek beklenmeyen giderler ile karşılaşmamak adına önemli olabilir. Ardından firmanın size sunacağı hizmetleri net bir şekilde görüşerek detaylı bir planlama yapabilirsiniz.
Bu süreçte birden fazla nakliye firması ile görüşme sağlayabileceğiniz gibi daha önce o firmayla çalışmış olan kişilerin deneyimlerini öğrenmeniz de fayda sağlar. Bunun için internetteki yorumları ya da yakınlarınızın tavsiyelerini göz önünde bulundurabilirsiniz.
Nakliye firmasına karar verdikten sonra uygun tarihi kararlaştırıp saat ve toplam taşınma süresi gibi konuları netleştirebilirsiniz. Bu noktada oda sayısı, eşyaların alınacağı ve taşınacağı dairelerin katı, asansör ya da asansörlü taşıma olanakları, detaylı eşya bilgileri gibi tüm ayrıntıları da firmayla paylaşmak; taşınma süresini oldukça azaltacaktır. Şehirlerarası taşıma olacaksa taşınılacak şehre varış saatini de netleştirerek nakliyecileri karşılayacak kişileri organize edebilirsiniz.
-
Elektrik Aboneliğinin Önceden Yaptırılması
Taşınma sırasında evde rahatça hareket edilebilmesi için taşınılacak evde önceden yeni elektrik aboneliği başvurusunun yaptırılmış olması önemlidir. Bunun için ildeki görevli elektrik tedarik şirketine başvurunuzu yapabilirsiniz.
Aboneliğinizi taşınmak istediğiniz yerde aktif bir elektrik aboneliği bulunmuyorsa eve ait bir tesisat numarası ya da eski bir fatura, geçerli kimlik, mülkiyet bilgisi, geçerliliği devam eden DASK (Doğal Afet Sigortalar Kurumu) poliçe numarası ve güvence bedeli ile başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Aboneliğinizi taşımak istediğiniz yerde aktif bir abonelik bulunuyorsa başvurunuzu tamamlayabilmek için ek olarak kullanım hakkını belgeleyen kira kontratı ya da tapu belgesini de yanınıza almalısınız.
Ardından ilgili elektrik tedarik şirketinin hizmet noktalarından başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Dilerseniz bu işlemi e-devlet üzerinden de yapabilirsiniz.
-
Diğer Aboneliklerin Taşınması
Elektriğin yanı sıra taşınacağınız eve doğal gaz, su, internet ve gerekiyorsa telefon gibi aboneliklerin de taşıma işlemlerini yapabilirsiniz. Her birinin, eşyalarınız taşınacağı zaman kullanıma hazır durumda olacağından emin olmak için, başvuru sırasında bu bilgiyi görevlilerden net bir şekilde almaya dikkat etmelisiniz.
Taşınacağınız bölgedeki internet altyapısı ile ilgili bilgi almanız da yararınıza olacaktır. Çünkü mevcut internet aboneliğiniz, taşınacak bölgede geçerli olmayabilir ya da farklı bir hizmete geçmeniz gerekebilir. Bu süreci netleştirmek adına internet sağlayıcınız size gerekli yönlendirmeleri yapacaktır.
-
Kilitlerin Değişimi
Kendinizin ve eşyalarınızın güvenliği için henüz taşınma olmadan, bir çilingirle anlaşarak evin tüm kilitlerini değiştirmenizde yarar vardır. Böylece evinizde, aklınızda herhangi bir şüphe kalmadan ve eşyaların güvenliğinden emin olarak oturabilirsiniz. Eşyalarınız evinize taşındığında da, siz henüz oturmaya başlamamış olsanız dahi güvende olurlar.
-
Tesisatların Kontrolü
Yeni evinizde sorunsuz şekilde oturmaya başlamak için öncesinde tesisatların kontrolünü yapmanızda yarar vardır. Bir su tesisatçısıyla anlaşıp evdeki muslukların, çamaşır makinesi bağlantılarının ve giderlerin kesintisiz çalıştığından emin olmalısınız. Benzer şekilde bir doğal gaz tesisatçısıyla da anlaşıp ocakların ve kombinin çalışıp çalışmadığını, kombinin bakıma ihtiyacı olup olmadığını kontrol ettirebilir ve gerekiyorsa peteklerin temizliğini yaptırabilirsiniz.
Elektrik tesisatında yaşanması muhtemel olumsuzluklar ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle bir profesyonel ile anlaşarak elektrik tesisat kontrolü yaptırmanız da güvenliğiniz için oldukça önemlidir.
Ev sahipleri için 10 yılda bir, kiralık evler için beş yılda bir kontrol yaptırılması tavsiye edilir. Bu kontrollerde topraklama ve bağlantı yeterliliği, şalt ve kontrol ünitelerinin uygunluğu, anahtarların, prizlerin ve aydınlatma armatürlerinin işlevlerini yerine getirip getirmediği, kablolama sistemi durumu, aşınma ve yıpranma, hasar veya diğer bozulmaların kapsamı incelenir.
Yapılan kontroller sayesinde evdeki tüm elektrik sistemlerinin sorunsuz bir şekilde çalıştığından emin olarak evde yaşamaya başlamanız çok önemlidir.
Bu süreçte evde ekstra priz, aplik ya da LED ışık gibi yeni bir elektrik sistemi ihtiyacınız varsa, onları da yaptırabilirsiniz. Elektrikli cihazların, beyaz eşyalarınızın ya da televizyonunuzun bağlantılarının yapılacağı bölümlerin de sorunsuz şekilde çalışır durumda olduğundan emin olmalısınız.
-
Topraklama ve Sigorta Kontrolleri
Evlerde topraklama sistemi bulunmadığı takdirde hem maddi zararlar oluşabilir hem de yaşanabilecek kazalar insan hayatı için ciddi riskler barındırabilir. Benzer şekilde zayıf topraklama da ciddi zararlara neden olabilir. Bu nedenle topraklama ve sigorta kontrolleri büyük önem taşır. Doğru yapılmış topraklama sistemi sayesinde kaçak akımlar toprağa güvenli şekilde iletilir.
Dolayısıyla taşınma öncesinde bir elektrik tesisatçısıyla anlaşarak evde topraklama olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Genellikle bir kontrol kalemiyle evdeki tüm prizler kontrol edilerek sorun olup olmadığı öğrenilebilir. Ancak işlem öncesinde sigorta kutusundan elektrik kapatılarak yalıtkan bir eldiven giyilir ve tüm prizlerin delikleri kontrol kalemiyle test edilir. Benzer şekilde sigortada da bir problem olup olmadığının kontrol edilmesi önemlidir.
İlginizi Çekebilir
Elektrik Topraklaması Nedir?
Yeni Eve Taşınma Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Taşınma esnasında aksilikle karşılaşmamak için detayları organize bir şekilde düşünüp, küçük ayrıntılara dikkat etmeli ve taşınma sürecinde yer alan herkesle koordineli şekilde ilerlemelisiniz.
-
Nakliye Firmasının Takibi
Taşınma günü geldiğinde, firmayı yaklaşık 1-2 saat öncesinden arayıp herhangi bir sorun olup olmadığını ve konuşulan saatte evde olup olmayacaklarını kontrol edebilirsiniz.
Eşyalar nakliye aracına yüklendikten sonra da özellikle farklı bir ile taşınılacaksa nakliye firmasıyla sürekli irtibat halinde olmanızda yarar vardır.
-
Taşınma için Bina/Site Yönetimi ile Görüşülmesi
Taşınma süreci hakkında hem eşyaların alınacağı hem de eşyaların yerleştirileceği evin bulunduğu bina/site yönetimiyle görüşmeniz önemlidir.
Süreçten onların da haberdar olması bir aksilik yaşanmaması ve taşınma günü bir engel çıkmaması adına önem taşır. Bu bilgilendirme sayesinde taşınma günü evin önündeki araçların organize edilmesi, asansörlü taşıma için kurulumun sorunsuz yapılması ve problem çıkmaması adına diğer bina sakinlerinin haberdar edilmesi sağlanır.
-
Evcil Hayvanların Hazırlığı
Evcil hayvanınızın taşınma karmaşasını en az stresle geçirmesini sağlamak için yapılması gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
Taşınma günü, eşya trafiğinin olmayacağı bir odaya tüm kişisel ihtiyaçlarıyla birlikte evcil hayvanınızı yerleştirerek evden en son evcil hayvanınızın çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Eşyalarınız nakliye aracına yerleştirildikten sonra evcil hayvanınızın eşyalarını toparlayıp, evcil hayvanınızı da taşıma kabına koyduktan sonra evinizden ayrılabilirsiniz. Eğer başka bir araçla taşınacaksanız aracınızda evcil hayvanınızın tüm ihtiyaçlarını rahatça giderebileceği bir ortam oluşturmanızda yarar vardır.
Yeni Eve Taşındıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eşyalarınız taşınmış olsa dahi yeni evinizde yaşamaya başlarken oraya taşındığınızın ispatı ve eski evinizdeki anlaşmaların sona erdirilmesi gibi detaylara dikkat etmelisiniz.
-
Adres Değişikliği Bildirilmesi
Yeni evinize taşındıktan sonra resmi evrak, seçmen kaydı gibi belgelerin tarafınıza iletilebilmesi için bağlı olduğunuz yeni nüfus müdürlüğünden randevu alarak adres değişikliği bildiriminizi yapmanız gereklidir. Bunun için geçerli kimlik, fatura ve kira kontratı belgelerine ihtiyaç duyulur.
Aynı zamanda çalışansanız, adres değişikliğinizden iş yerinizi de bilgilendirmelisiniz. Bunun için şirketinizdeki insan kaynakları departmanı ile görüşebilirsiniz. Benzer şekilde sürekli çalıştığınız bankaları da güncel adresinizden haberdar etmeniz belge,kredi kartı gibi gönderilerin tarafınıza ulaştırılabilmesi için oldukça önemlidir.
-
Kargo Adreslerinin Değişikliği
Sık sık online alışveriş yapıyorsanız online alışveriş yaptığınız internet sitelerindeki kargo adreslerinizi değiştirmeyi de unutmamalısınız.
Aynı zamanda size düzenli olarak ürün ya da dergi vb. gönderim yapılan bir aboneliğiniz varsa bu şirketleri de adres değişikliğinizden haberdar etmeniz ve yeni kargoları yeni adresine göndermelerini istemeniz gerekir.
-
Eski Elektrik Aboneliğinin Kapatılması
Yeni evinize taşındıktan sonra artık bir bağınız kalmamış olan eski evinizdeki elektrik aboneliğinizi de sonlandırmalısınız. Elektrik tedarik şirketine iptal talebinizi ilettikten sonra kapanış faturası düzenlenir.
Elektrik aboneliğiniz sırasında ödemiş olduğunuz güvence bedelinden kapanış faturasının tutarı düşürülür ve kalan bedel size seçtiğiniz iade kanalı aracılığıyla aktarılır.
İptal başvurunuzu yaptıktan kısa bir süre sonra aboneliğiniz sonlandırılacağı için bu işlemi taşınma sonrası gerçekleştirmenizde yarar vardır.
-
Diğer Aboneliklerin Kapatılması
Elektrik aboneliği gibi eski evinizdeki doğal gaz ve su aboneliklerinizi de kapatma işlemlerini yapmanız gereklidir. Abonelik iptali başvurunuzun ardından fatura bedelinizin düşmesiyle kalan güvence bedeli tutarı da hesabınıza aktarılır.
Ancak internet aboneliğinizi taşıma yoluyla yaptırdıysanız ve aynı hizmet üzerinden yeni adresinizde devam edecekseniz eski aboneliğinizi kapattırmanız gerekli değildir. Bunun için internet sağlayıcılığınızla görüşüp eski adresinizdeki aboneliği sonlandırıp yeni adresinizde yeniden bağlantı kurmalarını isteyebilirsiniz.
Yeni Evinizde Enerji Tasarrufu Sağlayın!
Yen evinize taşındıktan sonra enerji verimliliği için de yapabileceğiniz bazı pratik yöntemler bulunmaktadır. Evinizde elektrik tasarrufu sağlamak için enerji verimliliği yüksek ampuller tercih edebilirsiniz. Böylece daha az enerji tüketebilir, daha az elektrik faturası ödeyebilirsiniz.
Daha az ısı üreten bu ampuller sayesinde iç mekanda daha fazla ışık sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda odaların büyüklüğüne ve ihtiyaçlarına göre farklı özelliklerde ampuller tercih edebilirsiniz. Gerekli durumlarda bazı alanlara yerden aydınlatma ya da duvar aydınlatması gibi farklı aydınlatma enstrümanları da ekleyebilirsiniz.
Evinizde oda termostatı kurulumu da yapabilirsiniz. Termostatlar, ortam sıcaklığını evdeki bireylerin ayarladığı derecede sabit tutmak amacıyla kombiyi ortamın ihtiyacı kadar sürede çalıştıran ve böylece hem konfor hem de elektrik tasarrufu sunan cihazlardır. Salon ya da oturma odası evin en çok kullanılan bölümleri olmasından dolayı cihaz için sık tercih edilen alanlardır. Tercihen oda termostatını camlara ve kapıya yakın olmayacak bir noktaya yerleştirebilirsiniz.
Yalıtım da bir diğer tasarruf noktalarından biridir. Evdeki pencere, kapı ve pervazları kontrol ederek izolasyon bandı gibi yalıtım malzemeleri ile sızdırmazlık sağlayabilirsiniz. İyi yalıtılmış bir ev, enerji verimliliğini artırır ve ısıtma/soğutma maliyetlerini azaltır.
Yeni bir eve taşınmak teferruatlı bir süreç gibi görünse de tüm aşamaları eksiksiz bir şekilde planlayıp hayata geçirdiğinizde taşınmayı kolayca tamamlayabilir ve yeni evinizde, yeni yaşamınıza hızla başlayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir
Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır? Evlerde Enerji Tasarrufu Önerileri
Bu yazımızı, yakın zamanda taşınmayı düşünen veya taşınma hazırlığı yapan sevdiklerinizle süreçlerini kolaylaştırma adına paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap