Kış Aylarında Enerji Tasarrufu Yapma Yöntemleri
Bu yazının içinde neler var?
Beyaz eşyalardan ısınmaya, sıcak sudan küçük ev aletlerine kadar ev ve iş yerlerinde her adımda elektriğe ihtiyaç duyulur. Bunun üzerine bir de farkında olmadan yapılan harcamalar eklenince elektrik tasarrufu yapmak neredeyse bir zorunluluk haline gelir. Peki, günlük hayatta uygulayacağınız yalnızca birkaç tüyo ile israfı önleyebileceğinizi, üstelik ödemelerinizden tasarruf sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz?
Enerji kaynaklarının tükendiği çevresel duyarlılığın arttığı günümüzde siz de basit ama son derece etkili yöntemlerle enerji tüketiminin azaltılmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Nereden başlayacağınız konusunda kafanız karışıksa yazımızı okuyup hazırladığımız önerilere göz atarak tasarruf etmeye hemen şimdi başlayabilirsiniz.
Kış Ayları için 10 Pratik Enerji Tasarrufu Yöntemi
Soğuk kış ayları baş gösterince elektrik harcamalarında artış olması neredeyse kaçınılmaz hale gelir. Havaların soğumasıyla birlikte doğal gaz ve klima faturası da masraf kalemlerine eklenir. Evde ya da iş yerinizde sadece bazı detaylara dikkat ederek bile harcamalarınızı azaltabilirsiniz.
Yalnızca birkaç adımda enerji tasarrufu sağlarken küresel kaynakların devamlılığına katkıda bulunabilir, tasarruf etmeye yaşam alanlarınızdan başlayabilirsiniz. Şimdi gelin, enerji tasarrufu için neler yapabileceğinize göz atalım.
Kapı ve Pencerelerde Çift Cam Kullanabilirsiniz
Kapı ve pencereler ortamdaki ısının kayba uğradığı en önemli alanlardır. Enerji tasarrufu sağlamak için cam ve kapılarda çift cam seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Isıcam ya da çift cam yaptırarak ve kaliteli şekilde hazırlanmış yalıtımlı ürünleri tercih ederek ortam ısısını koruyabilir, enerjiden tasarruf edebilirsiniz.
Tek cam olarak tasarlanan pencereler, çift cam yapıldıktan sonra ısı kaybında yaklaşık %47 oranında azalma gösterir.
Kalorifer Peteklerinin Önünü Açık Tutabilirsiniz
Enerji tasarrufu yapmanın bir diğer yolu yaşam alanlarını doğal gaz peteklerinin durumuna göre dekore etmektir. Koltuk takımlarınızı ve diğer mobilyalarınızı petek önlerinden uzak tutup ısının engele maruz kalmadan yayılmasını sağlayarak tasarruf elde edebilirsiniz.
İlaveten yalnızca mobilyalarınızın değil tül ve perdelerinizin de petekleri kapatmasını engelleyebilirsiniz. Bunun için tül ve perdelerinizi kenara çekebilir ya da perdelerinizin boyunu peteklerinizin uzunluğuna göre yaptırabilirsiniz.
Ayrıca peteklerin arkasına tek yüzü alüminyum folyo ile kaplı yansıtıcı levhalar yerleştirmek ısının duvar tarafından absorbe edilmesine mani olarak ortam ısısının dengede kalmasına yardımcı olur. Bu şekilde %6’ya kadar tasarruf sağlayabilirsiniz.
Kombi ve Petek Bakımı Yapabilirsiniz
Mevsim kış olunca kombi ve petekler hem ısınma hem de sıcak su tedariki için oldukça yoğun bir şekilde kullanılır.
Bu nedenle özellikle soğuk bölgelerde yaşayan, kalabalık ve çocuklu aileler için kış mevsimi masraflı bir hal alabilir.
Harcamaları en aza indirmek için kombi ve doğal gaz peteklerinin bakımlarını düzenli olarak yaptırmak ideal bir yöntemdir.
Kış gelmeden önce petek bakımı ve temizliği ile basınç ve su ayarlamalarını yaptırabilirsiniz. Ayrıca kombiniz eski ise yoğuşmalı modelleri tercih ederek ileriye dönük tasarruf sağlayabilirsiniz.
Kombi Derecesini Sabit Tutabilirsiniz
Gün içerisindeki ısı değişimlerine ya da evde birinin olup olmamasına göre kombiyi açıp kapatmak enerji tasarrufu yapmak için en sık kullanılan yöntemlerden biridir.
Ancak bu metot çok daha fazla enerji harcamaya yol açar.
Bunun yerine kombiyi belirli bir ısı derecesinde sabit tutmak, ev ısısının da sabit kalmasına ve sarfiyatı düşürmeye yardımcı olur.
Ek olarak evinizde kullanmadığınız odalar mevcutsa radyatörlerini kapatarak ve kapı altından gerekli yalıtımı yaparak tasarruf elde edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir
Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır? Evlerde Enerji Tasarrufu Önerileri
Termostat Kullanabilirsiniz
Termostat ya da termostatik vana, arzu edilen sıcaklığın önceden belirlenmesini sağlayarak gereksiz enerji sarfiyatının önüne geçmeye yardımcı olur.
Termostatlar, sizi manuel kombi ayarlaması yapma zahmetinden kurtararak ortamdaki ortalama ısıyı yakalamaya hizmet eder. Bu ise size enerji tasarrufu olarak geri döner.
Unutmayın, ideal oda sıcaklığı 20-22 derece arasında olmalıdır. Ortam ısısının 1 derece dahi artması doğal gaz tüketiminin %5-%7 arasında yükselmesine yol açar.
Bina Dışı Mantolama Yaptırabilirsiniz
Bina olarak enerji tasarrufu sağlamanın en ideal ve verimli yollarından biri bina dışı mantolama ya da yalıtım yaptırmaktır. Kaliteli malzeme ve işçilik ile mantolama yaptırarak ciddi oranlarda tasarruf elde etmeniz mümkün olur. Bu şekilde %35 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz.
Isındıktan sonra yükselen hava çatıdan dışarı çıkmak için sızacak bir yer arar. Bu sızıntıyı engellemek için çatı yalıtımı yaptırabilirsiniz. Bu sayede %20’den fazla enerji tasarrufu elde edebilirsiniz.
Enerji Tasarruflu Ampul Kullanabilirsiniz
Yaşam alanlarında ve iş yerlerinde sıklıkla kullanılan ışık kaynakları da enerji sarfiyatına yol açar.
Enerji tasarrufu için tasarruf sağlayan özel ampullerden satın alabilirsiniz. Enerji verimli ampullerle %80 daha az enerji sarfiyatı yapılır. Üstelik bu ampuller daha uzun ömürlüdür.
Ortamı Nemlendirebilirsiniz
Havadaki nem, ısısının ideal düzeyde kalmasına yardımcı olur. Kış mevsiminde ortamın nemlendirilmesi, oda sıcaklığının yükselmesini sağlar. Bu amaçla peteklerin üzerine bir kap koyabilir ya da radyatörler için özel olarak üretilen ve kancaları ile peteklere asılabilen kaplardan yararlanabilirsiniz.
Pencerelere Yalıtım Yaptırabilirsiniz
Havanın soğuk olduğu dönemlerde eğer pencereleriniz eski, lastikleri de yıpranmış durumda ise kapalı pencerelerden dahi evinize soğuk hava sızabilir. Bu durum ortam sıcaklık dengesinin bozulmasına ve enerji sarfiyatına neden olur. Bunun önüne geçmek için pencerelerinize yalıtım yaptırabilirsiniz. Kendi imkanlarınızla pencerelere yalıtım uygulayabilirsiniz. Yapışkan süngerlerle ısının geçişini engelleyebilirsiniz.
Beyaz Eşyalarınız ve Küçük Ev Aletleriniz ile Ev İçi Tasarruf Yapabilirsiniz
Enerji tasarrufu yapmanın en önemli metotlarından biri de gün içerisinde sık sık kullanılan beyaz eşyaları ve küçük ev aletlerini ideal bir şekilde kullanmaktır. Zira evde yapılan elektrik harcamalarının %20’si elektrikli ev aletleri üzerinden gerçekleşir.
Evlerde elektrik tasarruf önerileri şöyle sıralanabilir:
- Yemek pişirirken ocak alevini yalnızca tencere tabanına ısı sağlayacak şekilde ayarlayarak ortalama %30 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz.
- Suyu elektrikli ısıtıcıda kaynatmak yerine ocak kullanarak 2,5 kat daha az enerji sarfiyatı yapmış olursunuz.
- Yiyecekleri soğuduktan sonra buzdolabına koymak tasarruf sağlar.
- Beyaz eşyalarda tasarruf verimliliğine sahip modelleri tercih etmeye çalışmalısınız.
- Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam kapasite ile çalıştırmaya özen göstermelisiniz. Yarım yük ya da ekonomik programlar mevcut ise bunları da değerlendirebilirsiniz.
- Bekleme modunda olan elektrikli cihazlar enerji sarfiyatına devam eder. Bu nedenle cihazların güç düğmelerinden kapatılması önem taşır.
İlginizi Çekebilir
Enerji Sınıfı Nedir? Yeni Enerji Etiketlerinin Anlamı
Güneş Almayan Evler için Çözümler
Güneş almayan evlerde enerji tasarrufu nispeten daha güç olsa da bazı püf noktalara dikkat ederek harcamaları en aza indirmek mümkündür. Siz de karanlık odası bulunan bir evde yaşıyorsanız işte enerji tasarrufu için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem:
Dekorasyonda Açık Renkli Eşyaları Tercih Edebilirsiniz
Karanlık odaları dekore ederken açık renkli eşyaları tercih etmek daha aydınlık bir görünüm elde edilmesine yardımcı olur. Mobilyalardan halılara, aksesuarlardan puf ve yastıklara kadar pek çok eşyada açık tonları kullanarak tasarrufa dekorasyondan başlayabilirsiniz.
Niş Aydınlatmalardan Yararlanabilirsiniz
Duvar içlerine yapılan oyuk anlamına gelen nişlere aydınlatma yerleştirerek karanlık odanızın daha ferah ve aydınlık görünmesine yardımcı olabilirsiniz. Bunu yaparken mümkün olduğunca tasarruflu ürünleri tercih etmeniz önem taşır.
Duvar Kağıdı ya da Boya Kullanımında Açık Renkleri Kullanabilirsiniz
Duvar boyası, duvar kağıdı gibi çeşitli uygulamalar doğru seçildiğinde hem enerji tasarrufu sağlar hem de dekorasyonun bütünlüğüne katkıda bulunur. Karanlık ya da az ışık alan bir odanız varsa tıpkı mobilya ve aksesuarlarda olduğu gibi duvarlarda da açık renklere tercih etmeniz enerji sarfiyatının düşürülmesi konusunda fayda sağlar.
Olabildiğince İnce Dokulu Tül ve Perdeleri Tercih Edebilirsiniz
Karanlık odanızı enerji tasarruflu şekilde dekore etmek için yapabileceğiniz bir başka metot, tül ve perde tercihinizi ince dokulu olanlardan yana kullanmanızdır. İnce dokulu tül ve perdeler ısının daha iyi dağılmasına yardımcı olur. İlaveten renk olarak da yine açık alternatiflere yönelerek odanızın olduğundan daha ferah ve aydınlık olmasını sağlayabilir, bu şekilde enerji tüketiminin azalmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Eşya Yoğunluğundan Uzak Durabilirsiniz
Yaşam alanlarınızda olması gerekenden daha fazla eşyaya yer vermeniz enerji tasarrufuna mani olur. Fazla eşya oda içerisindeki ısınının yayılmasını engellerken, odanın olduğundan daha karanlık algılanmasına yol açabilir. Bu ise elektrik enerjisinin çok daha fazla tüketilmesine zemin hazırlayabilir.
Dekorasyona Aynaları ve Renksiz Camları Dahil Edebilirsiniz
Dekorasyonda aynalara yer vermek ortamın daha geniş ve ferah bir görünüme kavuşmasına destek olur. Siz de karanlık odanızda aynalara ve renksiz camlara yer vererek odanızın çok daha geniş ve aydınlık görünmesini sağlayabilirsiniz. Böylece enerji verimliliğini de artırmış olursunuz.
Yalnızca Konutlarda Değil, İş Yerinde de Bilinçli Tüketim
Enerji tasarrufu sadece konutlarda değil, iş yerlerinde de dikkate alınması gereken bir konudur. Zira iş yerleri için enerji tasarruf yöntemleri de sarfiyatı azaltma konusunda oldukça etkilidir.
Aşağıda sıraladığımız birkaç öneriye göz atarak ve bu konuda çevrenizde farkındalık oluşturabilir, gereksiz enerji tüketiminin önüne geçmeye katkıda bulunabilirsiniz:
- Sirkülasyonun ve insan yoğunluğunun son derece fazla olduğu işletmelerde harekete duyarlı aydınlatmaların kullanılması oldukça önemlidir. Gün ışığına duyarlı aydınlatmalar ile %35’e ulaşan enerji tasarrufu elde etmek mümkündür.
- İş yerlerinde fotokopi cihazından bilgisayara, yazıcıdan klimaya, ısıtıcıdan kahve makinesine kadar pek çok elektronik cihaz kullanılır. Bunların kullanılmadığı zaman fişe takılı olması ve çalışır durumda bırakılması enerji tüketimini artırır. Kullanılmadığında aletlerin fişlerinin prizden çekilmesi, bilgisayarda çalışmaya kısa süre ara verildiyse uyku modunun tercih edilmesi enerji tasarrufuna katkıda bulunur.
- Çıktı ve fotokopi işletmelerde en sık kullanılan materyaller arasında yer alır. İhtiyaçtan fazla çıktı almak ve fotokopi çıkarmak, gereksiz enerji tüketimi anlamına gelir. Bunun yerine mümkün olduğunca monitör üzerinden online olarak çalışılması bu konuda tasarruf yapılmasına yardımcı olabilir.
- Bilgisayarlar kullanılmayacaksa uyku ya da bekleme moduna almaktansa direkt kapatılmalıdır.
- İş yerlerinde asansör mevcut ise alt katlarda asansör yerine merdiven kullanılarak enerji tüketimi azaltılabilir.
- Bilgisayarlar, işletmelerde en sık kullanılan ve daima çalışır durumda kalan cihazlardır. Masaüstü bilgisayarlarda elektrik tüketimi dizüstü bilgisayara göre 5 kat daha fazladır. Bilgisayarların mümkün olduğunca yenilenmesi ve diz üstü bilgisayarlara geçiş yapılması gereksiz enerji sarfiyatının önüne geçmeye yardımcı olur.
- İş yerlerindeki elektronik cihazların ve ısınma sistemlerinin bakımlarının düzenli olarak yapılması tasarruf elde edilmesini sağlar.
- Ofislerde akkor olarak adlandırılan eski tip ampuller yerine enerji tasarrufu sağlayan LED ampuller kullanmak, tüketimi en aza indirmeye katkıda bulunur.
İlginizi Çekebilir
İş Yerleri için Elektrik Tasarrufu Önerileri
Siz de kış aylarında enerji tasarrufu yapmayı önemsiyorsanız sıraladığımız ipuçlarını uygulayarak tasarruf etmeye başlayabilirsiniz.
İster evde ister iş yerinde uygulanabilecek başka enerji tasarrufu önerileriniz varsa yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz. Yazımızı bu konuyu önemsediğinizi düşündüğünüz yakınlarınıza iletin, tasarruf bilincini çevrenize yayın!
Yorum Yap