Whatsapp İletişim Hattı Müşteri İlişkileri Merkezleri
tr

Jeneratör Nedir? Jeneratörlerin Çalışma Mantığı ve Elektrik Üretimi

  • Ana Sayfa
  • Blog
  • Jeneratör Nedir? Jeneratörlerin Çalışma Mantığı ve Elektrik Üretimi
jeneratör çalışma mantığı
Bilgi

Jeneratör Nedir? Jeneratörlerin Çalışma Mantığı ve Elektrik Üretimi

20 Aralık 2022 - Yazar : Aydem Perakende
Bu yazının içinde neler var?

Neredeyse her iş yeri ve evde, cihazların güvenilir bir şekilde çalışması için sürekli bir güç kaynağına ihtiyaç duyulur. Elektrik; ışıklara, bilgisayar ekipmanlarına ve elektronik cihazların yanı sıra diğer sistemlere de güç sağlamak için kullanılır.

Bununla birlikte elektrik kesintilerinde cihazların çalışmasının devam edebilmesi için jeneratörlerin kullanılması gerekir.

Jeneratörlerin çalışma prensiplerini, çeşitlerini ve farklı alanlarda hangi jeneratörün kullanıldığını bu içeriğimizden detayları ile öğrenebilirsiniz. 


 

Jeneratör Nedir?

Jeneratör, hareket enerjisini kinetik enerjiye ya da bir başka deyişle elektrik enerjisine çeviren alettir. Elektrik kesintisi sırasında günlük aktivitelerin ya da işlerin aksamasını önlemek için elektrik enerjisi sağlar.

Farklı alanlarda kullanılabilmesi için aletlerin yakıt tipi, gücü, tasarımı ve özellikleri değişiklik gösterir. 

 

Jeneratör Nasıl Çalışır?

Jeneratör Nasıl Çalışır?Elektrik motorları ile benzer çalışma prensibine sahip olan jeneratörlerin çalışması için manyetik kuvvet oluşması gerekir. Elektromanyetik indüksiyon prensibi, Faraday kanunu ile açıklanabilir.

Bu kanuna göre jeneratör içinde akım oluşması, sabit manyetik alan içinde bulunan dönen bir bobine bağlıdır.

İletken parçada meydana gelen elektromotor kuvvet (kendi başına elektrikle alakalı olmayan bir kaynağın ürettiği elektriksel eylem) sayesinde iletkenden akım geçer. 

Elektrik akımının oluşması için jeneratör içinde gerekli olan parçalar bulunur. Bu parçalar; gövde, endüvi, pervane, bobin (indüktör), kapaklar ve fırçalardır.

Üzerinde belirli sayılarda oyuk bulunan endüvi, jeneratörün dönen parçasıdır. Bu oyuklara, bakır iletken tellerden oluşan bobinler yerleştirilerek gerilimin oluşması sağlanır. 

Jeneratörün sabit parçası olan bobinler enerji için gereken manyetik alanı oluşturur. Bobinin kutup sayısı, cihazların boyutlarına göre değişir. Çok büyük cihazlarda sabit mıknatıslar yerine elektromıknatıslara yer verilir.

Çalışma sırasında jeneratörün aşırı ısınmasını önlemek amacıyla pervanelerden ve soğutma sistemlerinden yararlanılır.

Manyetik kutuplar arasındaki akımı yöneten iletken parçalar, jeneratör bataryasını doldurarak elektrik yükünün ve akımın elektrikli cihazlara aktarılmasını sağlar.

İndüksiyon akımının yaratılması yani iletken telde akım oluşması için iletken parçaların jeneratör içinde hareket etmesi gerekir. Bu hareketle manyetik çizgiler şekil değiştirir ve saat yönünde dönmeye başlar. Böylece indüksiyon akımı oluşmuş olur.

  • Jeneratör Hangi Yakıtla Çalışır?

Jeneratörler, genellikle fosil yakıtlar kullanılarak çalıştırılır. Fosil yakıtlar arasında benzin ve doğal gaz bulunur. Dizel de jeneratörlerde çok kullanılan yakıtlardan biridir.

Çevre kirliliğini ve emisyonu azaltmak amacıyla biyodizel ve dizel-su emisyonları da tercih edilen yakıtlardan bazılarıdır.

 

Jeneratör Ne Zaman İcat Edildi?

Jeneratörün tarihçesi de elektrik tarihi kadar önem taşır. Günümüzde kullanılan jeneratörün ilk prototipleri 1830’lu yıllarda Michael Faraday ve Joseph Henry'nin çalışmaları ile yapılmıştır.

İki mucit, Faraday kanunu olarak bilinen elektromanyetik indüksiyon fenomenini keşfetmiş ve belgelemiştir. Faraday ayrıca ilk elektromanyetik jeneratör olan Faraday diskini de icat etmiştir.

Faraday kanununun ardından 1832'de Fransız mucit Hippolyte Pixii ilk dinamo jeneratörünü yapmıştır. Oluşturduğu bu jeneratör modeli akım olmadan elektrik darbeleri yaratmayı başarmıştır.

Tesadüfen ilk alternatörü de icat eden Pixii, değişen akımla ne yapacağını bilmediği için DC gücü elde etmek amacıyla alternatif akımı ortadan kaldırmaya odaklanmıştır. Bu dinamo, endüstriyel alanda güç sağlayabilen ilk elektrik jeneratörüyken sonraki 30 yıl boyunca pil, elektrik sağlamanın en güçlü yolu olmaya devam etmiştir.

1860 yılında Antonia Pacinotti, ilk kez sürekli DC güç sağlayan bir dinamo icat etmiştir. Ardından Charles Wheatston ve Werner Von Siemens, zayıf kalıcı mıknatıs yerine kendi kendine çalışan bir elektromıknatıs kullanarak daha güçlü ve kullanışlı bir dinamo yaratmıştır.

1871'de ise Zenobe Gramme, manyetik alanı, manyetik akım için daha iyi bir yol oluşturan demir çekirdekle doldurmuştur. Bu, dinamonun gücünü birçok ticari uygulama için kullanılabilir hâle getirmiştir.

Bu icadın ardından güvenilir ve verimli dinamo tasarımları Amerikalı Charles F. Brush tarafından yapılmıştır. 

1870'lerin sonunda Ganz Company, Budapeşte'deki küçük ticari kurulumlarda AC jeneratörlerini kullanmaya başlamıştır. 1880'de Charles F. Brush, dünya çapındaki lambaların %80'ini temsil eden 5000'den fazla ark lambasını çalıştırmıştır. 

1891'de Frankfurt'ta düzenlenen Uluslararası Elektroteknik Sergisi’nde, üç fazlı AC gücünün güç üretimi ve dağıtımı için en iyi sistem olduğu kanıtlanmıştır. Westinghouse, Siemens, Oerlikon ve General Electric'in mali desteği mevcut ilgiyi artırmış ve jeneratör tasarımının geliştirilmesine yardımcı olmuştur.

  • İlk Jeneratör Nerede ve Ne İçin Kullanıldı?

faraday çizimi ilk elektromanyetik jeneratör
İlk Elektromanyetik Jeneratör

İlk elektrik jeneratörü olan Faraday jeneratörü, etrafındaki kutuplar içindeki iki mıknatısı döndürerek çalışmış ve düşük voltajla yüksek elektrik akımı üretmiştir. Bu Faraday jeneratörünün manyetik prensibi, bir dinamo üretiminde yaygın olarak kullanılmıştır.

Dinamonun bulunması, elektrik endüstrisinde önemli bir buluş olmuştur. Faraday, elektriğin icadı ve elektrik üretimi alanında da önemli bir rol oynamıştır.

Faraday prensibinden yola çıkılarak pek çok farklı buluş gerçekleştirilmiştir. 1870'lerin sonlarında Thomas Edison, DC jeneratörlerini kullanarak elektrikli aydınlatma sistemini tanıtmıştır. Bu sistem, küçük ölçekli iş yerleri ve evler için yeterli gücü sağlamıştır. 

1887 yılında ise Nikola Tesla, mevcut AC jeneratörünü iyileştirerek jeneratör gelişiminde önemli değişiklikler yaratmıştır.

Tesla, birkaç çıkışı olan çok fazlı AC sistemini tanıtmıştır. Bu buluş, büyük şirketler tarafından kullanılan ve çok büyük miktarda güç üretebilen jeneratörlerin geliştirilmesini sağlamıştır.

 

Jeneratör Çeşitleri Nelerdir?

Jeneratörler akım türüne göre genel olarak AC ve DC olarak ayrılır. Alternatör olarak da bilinen AC jeneratörler, elektromanyetik indüksiyon prensibine yani mıknatısın kapalı devredeki hareketinin elektrik akımı oluşturması bilgisine göre çalışır.

Bu aletlerde elektrik akımı periyodik olarak yön değiştirir. Jeneratörler asenkron ve senkron jeneratörler olmak üzere ikiye ayrılır. Elektrik elde edilmesi için regülatör kontrolüne ihtiyaç duyulmayan asenkron jeneratörlerin senkron hızının üzerinde döndürülmesi gerekir.

Bu nedenle bobinler, akım ve gerilimi uyarmak için manyetik bir alanda döner. Kararlı bir AC gerilimi için tutarlı bir hızda çalışır. Senkron jeneratörler ise eş zamanlı döndürme prensibiyle çalışır.

Doğru akımın kullanıldığı DC jeneratörleri ise DC güç şebekelerine ve elektrikli depolama cihazlarına kesintisiz güç kaynağı haline gelir. Bu cihazlarla elektrik akımı yalnızca bir yöne doğru akar.

Depolanan enerji, DC-AC dönüştürücüler kullanılarak aktarılır. Dalgalanmaların ve maliyetin az olması, DC jeneratörlerin avantajları arasında bulunur.

Jeneratörler, yakıt tipine göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir:

  • Benzinli Jeneratör

Benzinli jeneratörler, güç kaynağı olarak bir benzinli motor kullanır. Manyetik indüksiyon hatlarını kesmek için jeneratör motorunu çalıştırarak elektrik akımı üretir. Benzinli motorun yanı sıra rotor, voltaj regülatörü veya kondansatörü ve kontrol panelinden oluşur. Ayarlanan voltajın farklı olması nedeniyle fırçalı ve fırçasız olarak ayrılır. 

Kompakt boyutlara sahip olan cihazların en önemli avantajları arasında taşımanın kolay olması ve nispeten sessiz çalışması bulunur. Böylece bahçe, kamp, şantiye gibi farklı alanlarda kullanılabilir.

  • Dizel Jeneratör

dizel jeneratörler
Dizel Jeneratör

Dizel jeneratörler; önce kimyasal enerjiyi ısı enerjisine, sonra ısı enerjisini mekanik enerjiye, ardından mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren cihazlardır.

Bunun için jeneratör içinde bulunan içten yanmalı dizel motorlardan yararlanılır. 

Hava filtresinden süzülen temiz hava, enjektörden püskürtülen yüksek basınçlı yakıt ile motorun silindirinde karışır. Yakıtın yanma noktasına ulaşması için karışımın hacmi azalırken sıcaklık yükselir.

Yakıt ateşlendikten sonra piston aşağı doğru itilir. Her silindir belirli bir sırayla pistonu ittirerek krank milinin dönmesini sağlar.

Böylece enerji elde edilebilir. Yakıt ve havanın karışması içinse jeneratörlerde ayrıca yanma odası bulunur. 

  • Biyo-dizel Jeneratör

Petrol rezervlerinin sınırlı olması nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım alanı giderek artmaktadır. Biyodizel, biyolojik kaynaklardan elde edilen dizel eşdeğeri, işlenmiş bir yakıt türüdür.

Düşük karbon ayak izi ve yüksek enerji yoğunluğu nedeniyle elektrik jeneratörlerinde alternatif bir yakıt olarak kullanılır. Yüksek oranda oksijen içerdiği için dizel motorlarda yanma verimini artırır. Biyodizel yakıtın jeneratör kullanımında sağladığı avantajlardan biri düşük maliyettir. 

  • Emülsifiye Dizel Jeneratör

Dizel motor emisyonunu azaltmak için jeneratörlerde alternatif yakıtlar kullanılır. Dizel-su emülsiyonu; su, dizel yakıt ve çeşitli katkı maddelerinin bir karışımıdır. Bir yağ olan dizel yakıt suda çözünemeyeceği için karışım emülsiyon haline getirilebilir ancak homojen bir sıvı oluşturamaz.

Dizel ve su emülsiyonları, genellikle hem nitrojen oksit (NOx) emisyonlarını hem de dizel motorlardan partikül madde emisyonlarını aynı anda azaltabilir. Ayrıca motor performansını iyileştirmek için yeterli potansiyele sahiptir.

Yakıt karışımına su eklendiğinden jeneratörün üretebileceği enerji azalabilir. Azalan kapasite, elde edilmeye çalışılan emisyon seviyelerine bağlı olarak değişiklik gösterse de tipik olarak %10-35 civarındadır.

  • Propan Gazlı Jeneratör

Sıvılaştırılmış petrol ya da LPG adlarıyla da bilinen propan, sıkıştırılan ve sıvı halde depolanan gazdır. Toksik olmayan bu gaz, renksiz ve kokusuzdur. Günümüzde yaygın olarak ısıtma alanında kullanılsa da araç yakıtı olarak ve jeneratörlerde enerji üretmek amacıyla da kullanılır.

Doğal gazın sıvı hali olan propanın yakıt olarak kullanıldığı jeneratörler, günümüzde kompakt boyutlarda yaygın olarak kullanılır. Oldukça yanıcı olan propan, yandığında fazla miktarda ısı ve enerji açığa çıkarır. Bu ısı jeneratör motorunun çalışması ve elektrik enerjisi üretilmesi amacıyla kullanılır.

Jeneratör içinde bulunan amonyak ve su ise kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesini kolaylaştırır. Jeneratör çalışırken ortaya çıkan amonyak gazı, cihazdan gaz halinde dışarı atılır. 

Propan fosil yakıtlara kıyasla daha düşük çevresel etkiye sahip olmasıyla öne çıkar. Jeneratörlerin az bakıma ihtiyaç duyması, yüksek performans göstermesi, yakıtın son kullanma tarihinin olmaması ve yalnızca depolanarak uzun süre kullanılabilmesi sağlanan avantajlardan bazılarıdır.

  • Doğal Gazlı ve Hidrojen Jeneratör

Fosil yakıtlı jeneratörler arasında bulunan doğal gaz ve hidrojen jeneratörleri, doğal gaz ve hidrojen gazlarını yakıt olarak kullanır. Doğal gaz; dizel yakıttan daha az maliyetli olması, yüksek yakıt tedarikine uygun olması ve diğer fosil yakıtlara kıyasla düşük emisyon yaratması nedeniyle tercih edilir. 

Jeneratörün çalışması için gerekli olan doğal gaz, ev ve iş yerlerinin yerel gaz boru hatlarına bağlanabilir. Borular yer altında bulunduğundan deformasyon riski düşüktür.

Ayrıca diğer jeneratörlerde olduğu gibi bu aletlerde depolama alanına gerek yoktur. Elektrik kesintisinde borulardan gelen doğal gaz, cihazların çalışmasını sağlar. Bu anlamda sınırsız kaynakla kesintisiz enerji sağlanabilir.

  • Portatif Jeneratör

portatif jeneratör
Portatif Jeneratör

Portatif ya da taşınabilir jeneratörler, ilk bakışta karmaşık aletler gibi görünse de basit parçalara sahiptir.

Benzinli ya da dizel içten yanmalı bir motorla çalışsa da bazı modellerde doğal gaz kullanılır. Bir yakıt deposuna sahip olan aletlerde kontrol panelleri, alternatör, güvenlik sistemleri ve gövde bulunur. 

Motor, depoda bulunan ve yanma enerjisi sağlayan yakıtla alternatörün dönmesini sağlar.

Motora bağlı bir milden yapılan alternatör, elektrik alanı oluşturmak için bobin içindeki elektromıknatısları döndürür. Bu elektrik de regülatör aracılığıyla gerilime dönüştürülerek jeneratörün bağlı olduğu cihazlara aktarılır.

 

Jeneratör Yapısında Hangi Parçalar Bulunur?

Bir jeneratör; temel parçalar olan motor ve alternatörün yanı sıra yakıt tankı, egzoz, transfer boruları, şasi, soğutma sistemleri gibi yardımcı parçalardan oluşur. 

  • Motor

Her makine, genellikle yakıt kaynağını kullanılabilir enerjiye dönüştüren ve hareket etmesine veya mekanik işlevini yerine getirmesine izin veren bir motor içerir. Jeneratörlerdeki motorlar da cihazın elektriğe dönüştüreceği mekanik enerjiyi oluşturmak için benzin, dizel, doğal gaz, propan, biyodizel gibi bir yakıt kaynağını kullanır.

Her jeneratör motorunun tasarımı, belirli bir yakıt ya da diğer güç kaynakları ile çalışarak maksimum elektrik akımı oluşturmayı amaçlar. Jeneratör tasarımında yaygın olarak kullanılan bazı motorlar arasında pistonlu motorlar, buhar motorları, türbin motorları ve mikro türbinler bulunur.

  • Alternatör

Alternatör, jeneratörde güç çıkışı yapan parçadır. Pek çok farklı bileşenden oluşan kompleks bir yapıya sahip olsa da alternatörün en önemli parçası rotordur. Rotor, etrafına sabitlenmiş çok sayıda kalıcı mıknatıs bulunan ve motor tarafından sağlanan mekanik enerji ile dönen bir şafttır. Bunu yaparken bir manyetik alan oluşturur.

Oluşturulan bu manyetik alan, alternatörün başka bir kritik parçası olan stator etrafında sürekli olarak döner. Elektromanyetik indüksiyon ilkesine göre bir elektrik iletkeni sabit kalırsa ve çevresinde bir manyetik alan hareket ederse, o zaman bir elektrik akımı indüklenir.

Bu anlamda alternatör, stator etrafında hareket eden bir manyetik alan oluşturmak için rotoru uyarır. Dizel motor tarafından oluşturulan mekanik enerjiyi alır ve bu sayede alternatif bir akım üretir.

  • Yakıt Deposu

Yakıtla çalışan jeneratörler, uygun yakıtı depolayan ve motora pompalayan bir sisteme sahiptir. Depo, bir jeneratöre güç sağlamaya yetecek kadar yakıt depolar. Yakıt borusu depoyu motora bağlarken dönüş borusu ise yakıtın dönüşü için motoru yakıt deposuna bağlar.

Yakıt pompası, yakıtı depodan yakıt borusuna ve motora taşır. Bir yakıt filtresi, motora teslim edilmeden önce yakıttaki tüm yabancı maddeleri filtreler. Enjektör, yakıtı doğrudan motorun yanma odasına enjekte eder.

  • Regülatör

Voltaj çıkışını düzenlemeye yarayan regülatör, jeneratörün en karmaşık parçalarından biridir. Jeneratörün sabit bir voltajda elektrik üretmesini sağlar. Bu parça olmadan, motorun çalışma hızına bağlı olarak büyük dalgalanmalar meydana gelebilir.

Elektrikli aletler, kararsız bir güç kaynağı nedeniyle çalışmayabilir. Voltajın sabit kalması ve aletlerin çalışması için regülatöre ihtiyaç duyulur.

  • Kontrol Paneli

Kontrol paneli, jeneratörün kontrol edildiği ve çalıştırıldığı parçadır. Panel üzerinde farklı ayarlar yapılmasına ve belirli rakamların kontrol edilmesine izin veren bir dizi tuş bulunur.

Başlat düğmesi, frekans anahtarı, motor yakıt göstergesi, soğutma suyu sıcaklığı göstergesi ve daha fazlası panel üzerinde bulunur.

  • Soğutma ve Egzoz Sistemleri

Jeneratörün sürekli kullanımı, çalışan parçaların ısınmasına neden olur. Soğutma sistemi ise sıcaklığı düzenlemek ve aşırı ısınmayı önlemek için herhangi bir jeneratörün sabit bir parçasıdır. Çoğu jeneratör, iç ısıyı düzenlemek için hava ya da sıvı soğutmalı bir sisteme sahiptir.

Hava soğutmalı jeneratör sistemleri, atmosferden havayı çekerek ve dahili olarak jeneratöre üfleyerek aletin sıcaklığını düşürür. Bu tip soğutma sisteminin bir avantajı da soğutma suyu pompası ya da herhangi bir bağlantı hortumu gerektirmemesidir.

 Ayrıca hava tabanlı bir sistemin basitliği nedeniyle daha az bakım gerektirir ancak hava soğutmalı jeneratörlerde uzun süre kullanım nedeniyle aşırı ısınma meydana gelir. Bu da arızalara ve onarılamaz hasarlar oluşmasına neden olabilir.

Sıvı soğutma sistemleri ise bir jeneratörün iç sıcaklığını düzenlemek için radyatör ve su pompasıyla birlikte soğutucu ya da yağ kullanır. Pompa, soğutma sıvısını motora dağıtmak için bir hortum ağına sahiptir.

Sıvı, ısıyı emer ve havayı soğutmak için radyatöre iletir. Bu soğutma sistemlerinin işletme maliyeti daha yüksek olabilir. Daha karmaşık sistemler oldukları için genellikle daha fazla dikkat ve bakım gerektirir.

Jeneratörler, tehlikeli kimyasallar içeren dumanlar üretir. Bu dumanları atmak için belirli parçalara ihtiyaç duyulur. Egzoz sistemleri, yoğun sirkülasyona sahip alanlardan uzağa giden bir boru ile çalışma sırasında oluşan dumanı dışarı atar.

 

Jeneratör Elektrik Kesildiğinde Nasıl Devreye Girer?

Jeneratörlerde bulunan otomatik transfer anahtarı, jeneratörün ev ya da iş yerlerindeki elektrik sistemine bağlanmasını sağlar. Herhangi bir kesinti sırasında çoğu jeneratör tarafından güç otomatik olarak seçilir.

Jeneratör, bir elektrik kesintisi algıladığında motoru otomatik olarak çalıştırır ve alternatör adı verilen güç üretim birimini döndürür. Alternatör, içten yanmalı motorun mekanik enerjisini elektrik enerjisine dönüştürür.

Motor devrini ve elektrik çıkışını dengelemek için birkaç saniye sonra anahtar, konutu elektrik şebekesinden ayırarak eve veya iş yerine güç sağlar. Elektrik geri yüklediğinde transfer anahtarı jeneratörün bağlantısını keser. Jeneratör kısa bir süre daha çalışır ve ardından kendini kapatır.

  • Jeneratör Kesildiğinde Ne Kadar Sürede Devreye Girer?

Jeneratör modeline ve denetleyici ayarlarına bağlı olarak aletler kesinti başladıktan sonra 30 saniyeden kısa bir süre sonra devreye girer.

 

Jeneratör Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Nokta

Jeneratör kullanımı sırasında dikkat etmeniz gerekenlerden bazıları şunlardır:

  • Jeneratörü Yaşam Alanlarından Uzakta Tutun

Jeneratörü bir yaşam alanının içinde veya çok yakınında çalıştırmak, sıcak bir aletle temastan kaynaklanan yanıklara ve karbonmonoksit (CO) zehirlenmesinden kaynaklanan ölüm ya da yaralanmalara yol açabilir.

Ev veya iş yerlerinden uzakta konumlandırılması gereken jeneratörün motor egzozunun da pencere ve kapılardan uzağa yerleştirilmesi gerekir.

  • Portatif Jeneratörü Sıvılardan Uzak Tutun

Taşınabilir jeneratörlerin yağmur altında çalıştırılmaması gerekir. Dış ortamda kullanılan jeneratörler için korumalı ve iyi havalandırma sağlayan tentelerden yararlanılabilir.

  • Yakıt Kullanımına Dikkat Edin

Yakıt doldurmadan önce gazla çalışan bir jeneratörün kapatılması ve soğumasının beklenmesi gerekir. Sıcak bir motora eklenen benzin tutuşabilir. Motorun soğumasına izin verilmesi, yakıt ikmali sırasında yanık riskini de azaltır.

  • Yakıt Depolayın

Jeneratörün uzun süre kullanılması gereken durumlar için fazladan yakıt stoklanması ve yakıtın uygun şekilde saklanması önemlidir. Yakıtın yalnızca onaylı bir kapta, iyi havalandırılan ve serin bir ortamda saklanması gerekir.

Ayrıca herhangi bir potansiyel ısı veya ateş kaynağının yakınında ya da evin içinde saklanmaması da önemli bir noktadır.

  • Aktarma Anahtarı Kullanın

Jeneratörün elektrikli aletlere güç sağlaması için aktarma anahtarı ile cihazlara bağlanması gerekir. Transfer anahtarı, jeneratörü devre paneline bağlar ve kablolu cihazlara güç aktarır.

Ayrıca uzatma kabloları kullanmanın yarattığı güvenlik riskinden kaçınılmasını sağlar. Aktarma anahtarlarının çoğu, şebekeden çekilen elektrik gücünün görüntülenmesini sağlayarak aşırı yüklenmenin önlenmesine de yardımcı olur.

 

Ev İçin Hangi Jeneratör Kullanılır?

evlerde hangi jeneratör kullanılırEvlerde genellikle taşıması kolay olan portatif jeneratörler kullanılır.

Bu aletler, şebeke elektriğinin geçici olarak kullanılamadığı durumlarda kurtarıcı olur. Modellerin gücü, kullanılacak elektrikli aletlere göre belirlenebilir. 

Uzun süreli kesintilerde aydınlatma ürünlerinin yanı sıra buzdolabı, dondurucu gibi beyaz eşyalar ve televizyon, bilgisayar gibi elektronik cihazların çalışmaya devam etmesi önemlidir.

Düşük kapasiteli jeneratörler, evde sürekli çalışması gereken birkaç elektrikli alet için yeterli olabilir.

Bu durumda cihazların toplam güç çekişinin hesaplanması ve bu gücü karşılayacak en küçük taşınabilir jeneratörün seçilmesi faydalı olur.

Evde kullanılan cihazların çalışma gücü, modellere ve boyuta göre değişiklik gösterse de aşağıda ortalama değerleri bulabilirsiniz:

  • Su ısıtıcı: 1500W-2000W
  • Akkor ampuller: 60W-100W
  • LED ampuller: 8W-12W
  • Saç kurutma makinesi: 1500W-2500W
  • Dizüstü bilgisayar: 50W-200W
  • Akıllı telefon şarj cihazı: 5 W-15 W
  • Klima: 1000W-4000W
  • Buzdolabı ve dondurucu: 150W-600W
  • Tost makinesi: 800W-1800W
  • Mikrodalga: 700W-1800W

 

Siz de evinizde ya da iş yerinizde kullandığınız jeneratörlerle ilgili tecrübelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.


Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Yorumlar (1)

A

Alican inan

3.5 lik bir jenarator ile evimin ihtiyacını karşılamam da her ha gi nir yasal sumlu tutulur mu