Whatsapp İletişim Hattı Müşteri İlişkileri Merkezleri
tr

Elektrik Dağıtım Şirketleri ve Tedarik (Perakende) Şirketleri Arasındaki Farklar

  • Ana Sayfa
  • Blog
  • Elektrik Dağıtım Şirketleri ve Tedarik (Perakende) Şirketleri Arasındaki Farklar
elektrik dağıtım ve perakende farkı
Bilgi

Elektrik Dağıtım Şirketleri ve Tedarik (Perakende) Şirketleri Arasındaki Farklar

30 Temmuz 2022 - Yazar : Aydem Perakende
Bu yazının içinde neler var?

Elektrik dağıtım ve tedarik şirketleri arasındaki farklar, tüketicilerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Tüketiciler herhangi bir sorun ile karşılaştığında hangi firmayla iletişime geçmeleri gerektiği konusunda ikilemde kalabilmektedir. 

Bu yazı aracılığıyla elektrik dağıtım ve tedarik/perakende satış şirketleri arasında nasıl farklar bulunduğunu öğrenebilirsiniz, ihtiyacınız doğrultusunda hangi şirket ile iletişime geçmeniz gerektiğine kolayca karar verebilirsiniz. 

 


Elektrik Tedariki Ne Demektir?

Elektrik tedariki; enerjinin konutlara, iş yerlerine ve endüstriyel kuruluşlara ulaştırılması sürecidir. Tedarik hizmeti, yalnızca elektrik perakende satış şirketi adıyla özel kurumlar tarafından sağlanır. 

BONUS: Türkiye’de Kaç Adet Elektrik Tedarikçisi Firma Vardır?
Ülkemizde, elektrik tedariki görevini üstlenen 21 firma bulunur.

 

Elektrik Tedarik Firması Neler Yapar?

Elektrik tedarik firmasının başlıca sorumluluklarını satış da dâhil olmak üzere tüm abonelik işlemlerinin gerçekleştirilmesi oluşturmaktadır.

elektrik perakende firması ne is yapar

Elektrik tedarik firmaları;

  1. Sahip olunan EPDK perakende elektrik satış lisansı ile elektrik abonelerine satış yapar.
  2. Elektrik satışına ilişkin tüketici faturası düzenler ve tahsilat işlemlerini yapar.
  3. Abonelik sürecini başlatma, abonelik sonlandırma, tarife değişimi, vb. işlemleri yapar.
  4. EPDK’dan almış olduğu lisans ile belirlenmiş il veya illerde bulunan serbest olmayan veya tedarikçisini seçmemiş elektrik abonelerine enerjisi satışı yapar.
  5. Görevli olduğu bölgede ulusal tarifeden elektrik satışı yapabiliyorken aynı zamanda tüm Türkiye’de indirimli elektrik satışı yapar.
  6. Tüketici farklı özel bir şirketten elektrik alıyorsa ilgili tedarikçi ile tüketici ilişkisinin sona ermesi durumunda veya Son Kaynak limitini geçmesi durumunda tüketiciye kendi bölgesi içinde Son Kaynak Tedarikçisi olarak elektrik verir.

     

Elektrik Dağıtımı Nedir?

Elektrik dağıtımı, elektriğin üretildiği yerden son kullanıcıya ulaştırılmasıdır. 

Elektriğin dağıtımı; trafo merkezlerini, orta ve alçak gerilim hatlarını ve bir dizi ölçü devresi ile transformatörü kapsayan şebeke aracılığıyla gerçekleştirilir. 

Tıpkı perakende satışta olduğu gibi dağıtım faaliyetlerine yönelik tüm hak ve yükümlülükler, Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında belirtilmiştir. Bu kanuna dair yürütme işlemlerinden ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu sorumludur.

BONUS: Elektrik Dağıtımı Şirketlerinin Sayısı Nedir?
Türkiye sınırları içerisinde 21 adet elektrik dağıtım bölgesi ve aynı sayıda firma bulunur. 

 

Elektrik Dağıtım Şirketleri Neler Yapar?

Elektrik dağıtım şirketlerinin sorumlulukları, genel hatları ile altyapının stabil biçimde çalışması ve dağıtım hizmetinin aksamaması üzerine kuruludur. Daha net bir ifade ile bu firmalar bakım, onarım, altyapı faaliyetlerinin tamamını üstlenir. 

elektrik dagitim firmasi gorevleri

Elektrik dağıtım firmaları;

  1. Dağıtım hatlarında meydana gelen her tür arızaya müdahale ederek şebekenin çalışır durumda olmasını sağlayarak alt yapı çalışmalarını yapar.
  2. Yeni inşa edilen tesise bağlantı sağlar.
  3. Sayaç okuma ve sayaç değişimi işlemlerini yürütür.
  4. Elektrik kesme ve bağlama işlemlerini yapar.
  5. Sokak aydınlatmalarının bakım, onarım ve arızasından sorumludur.
  6. Elektrik arıza, kesintilerine müdahale eder.
  7. Kaçak ve usulsüz elektrik kullanımının tespiti işlemlerini yapar.

 

Elektrik Dağıtım ve Tedarik Firmaları Ne Zaman ve Neden Ayrıldı?

Elektrik dağıtım ve tedarik firmaları, elektrik piyasasındaki özelleştirmeler kapsamında 2013 yılında birbirlerinden ayrılmıştır. Bu karar vasıtasıyla şirketler arasındaki hâkimiyet seviyeleri dengelenmeye çalışılmıştır.

Çünkü ayrım öncesinde, piyasaya hâkim konumdaki dağıtım şirketlerinin lisans sahibi rakip firmaların faaliyetlerini kısıtladığına yönelik çok sayıda şikâyet bulunmaktaydı.

 

Elektrik Dağıtım Şirketi ve Elektrik Perakende Şirketi Farkı Nedir?

Net bir ayrım yapabilmek için dağıtım ve tedarik şirketlerinin sorumluluklarına odaklanmak yeterli olur. Dağıtım şirketi, genel hatları ile şebekenin düzenli işleyişinden sorumludur. Bu kapsamda kablo bakımı, arıza giderilmesi, sayaç sorunlarına yönelik çözümlerin sağlanması gibi konulara yoğunlaşır. 

Tedarik şirketleri ise üreticiden elektrik alımı ve tüketiciye satışı ile ilgilenir. Serbest ve serbest olmayan tüketicilere yönelik abonelik işlemleri ile ilgili tüm süreçler tedarik şirketlerince yönetilir. 

elektrik dagitim firmasi ve elektrik perakende firmasi farklari

 

Tüketici, Abonesi Olduğu Dağıtım veya Tedarik Şirketlerini Değiştirebilir mi?

Tüketiciler, abonesi oldukları dağıtım şirketini değiştiremez ancak serbest tüketici statüsünde olmak koşulu ile bir tedarik şirketinden diğerine geçiş yapabilirler.

2022 yılı itibariyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) kararı ile limiti 1.100 kWh olan tüm tüketiciler serbest tüketici olmaya hak kazanır ve elektrik tedarik şirketlerini değiştirebilirler. Yeni tedarikçi şirkete geçiş süreci, sözleşmenin kurulmasıyla başlar. 

Bu aşamada, mesafeli (internet sitesi ya da çağrı merkezi aracılığıyla) veya yüz yüze (şubelerden) kurulum sağlanabilir.

Tedarikçi, sözleşme kurulumu esnasında geçmiş tarihli elektrik faturası ya da kimlik fotokopisi gibi evraklar isteyebilir. Başvurunun ardından yeni tedarikçi şirketten hizmet almaya başlanması, bir veya iki fatura dönemini bulabilir.


 


Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.